درباره‌ی دایکات

تکنیک دایکات یکی از خدمات تکمیلی بعد از چاپ است که با استفاده از آن می‌توان طرح‌ها و نقوش خاصی را با قالب روی محصولات چاپی و بسته‌بندی برش یا به‌اصطلاح تیغ‌زنی نمود و طرح موردنظر را پیاده کرد.

 با دایکات می‌توان توجه مخاطبان را جذب ماهیت ابعادی اشکال، نقش‌ها، حروف و دیگر طرح‌های برش‌یافته نمود تا به این وسیله، هدف محصول چاپی نسبت به ایجاد جذابیت در مخاطب تحقق پیدا خواهد کرد. آشنایی با خصوصیات منحصربفرد و بی‌نظیر این تکنیک می‌تواند به موفقیت در جذب توجه مخاطبان تولیدات چاپی‌تان مانند محصولات تبلیغاتی، بسته‌بندی کالاها، اطلاع‌رسانی و غیره کمک بزرگی خواهد کرد.

انواع اصطلاحات دایکات

دایکات یکی از فرآیندهای خاص جعبه سازی محسوب می‌شود.

دایکات در صنعت جعبه سازی و بسته بندی، تنوع زیادی دارد که به طور کلی، هر کدام دارای اصطلاحات مختص به خود می‌باشند که در این جا به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

برش: اگر بر روی متریال چوبی، تیغ زنی و برش سرتاسری دقیق انجام شود، می‌گوییم برش انجام شده است. پرفراژ هم نوعی خط برش است که علاوه بر برش دادن کاغذ، برای برش دادن جعبه هم می‌توان از این تکنیک استفاده کرد.

خط تا: بخش‌هایی از متریال چاپی که خم شده یا تا زده شده است، دارای خط تا هستند. در نظر داشته باشید، بخش‌هایی که دارای خط تا هستند، هیچ شکافی در آن جا مشاهده نخواهد شد. چرا که فرآیند ایجاد خط تا با دقت زیادی انجام می‌شود که سوراخ و یا شکافی در متریال چاپی ایجاد نشود. 

برجسته سازی: برجسته سازی جزو مراحل اصلی دایکات نیست. اما به هر حال، برای خروج متریال چاپی پس از ایجاد برش و خط تا، این مرحله را می‌توان جزو مراحل پایانی دانست. در واقع، برجسته سازی در دایکات با به کار گیری خط تا و برش انجام می‌شود. 

سوسه گیری: بعد از این که شیت قالب خورده مقوا تشکیل شد، جعبه از آن جداسازی می‌شود. به این کار در فرآیند دایکات، سوسه گیری می‌گویند. کاربرد سوسه گیری ، این است که کار چاپی را به ورق چاپی اتصال می‌دهند و به همین خاطر، فضای خالی در ورق جداشده وجود نخواهد داشت. 

پوشال برداری: پوشال برداری جزو مراحل انتهایی فرآیند دایکات است. به طوری که بخش‌های اضافه جعبه برش‌خورده، از متریال چاپی جدا می‌شود و دیگر هیچ اتصالی بین آن‌ها نیست. 

دایکات چیست؟

دایکات از قواعد برش و خط‌ تا (Creasing) و همچنین سوسه‌گیری (Ejection Rubber) تشکیل می‌شود. قاعده‌ی برش به تیغ‌زنی و برش درست و دقیق روی متریال چاپی است. وظیفه‌ی قاعده‌ی خط تا، ایجاد بخش‌های خمش یا همان تازنی است، اما باید این کار به‌نحوی صورت گیرد که هیچ شکاف و ترک‌خوردگی در محصول ایجاد نشود. وظیفه‌ی قاعده‌ی سوسه‌گیری این است که بعد از اینکه سوسه‌ها به حفظ موقعیت ثابت ورق چاپی هنگام تیغ‌زنی کمک کردند، آنها را از فضای خالی ورق جدا کنند. طرح دایکات را بعدا هم می‌توان به محصول چاپی اضافه کرد. به‌عنوان مثال؛ دایکات برجسته را می‌توان در فرایند برش بکار گرفت و اجازه داد هر دو تکنیک را پشت سر هم روی ورق اجرا نمود. 

استفاده از دستگاه‌های برش لیزری کیفیت بالا امکان دستیابی به چنین دقتی را فراهم کرده است. تجهیزاتی که با ثبت عکسی-چشمی می‌تواند حد دقت به‌مراتب بیشتری را ارائه دهد.